Oto przepis na około 10 zapiekanek
Składniki:
bułka lub chleb (wedle uznania)
ok.200g boczku parzonego lub wędzonego
2 duże cebule białe
8 pieczarek surowych
ser żółty,
pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, przyprawa do zapiekanek z czosnkiem
keczup lub sos pomidorowy (wedle uznania)
Przygotowanie:
na rozgrzanej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zarumieni dodajemy pokorojone w plastry pieczarkami, solimy, pieprzymy, dusimy pare minut, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy, aż woda z pieczarek odparuje, pod koniec przyprawiamy ziołami i przyprawą do zapiekanek - na pikantno.
następnie dodajemy 3-4 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu i mieszamy. Gorący farsz wykładamy na kromki chleba lub bułki, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy aż zapiekanka będzie chrupka, a ser rozpuszczony.
Zapiekanki polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym - jak kto lubi. Smakują wyśmienicie z kiszonym ogórkiem lub papryką konserwową.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz