wtorek, 31 lipca 2012

bakłażan zapiekany

Dziś przygotowałem na kolację pyszny bakłażan pieczony.

Oto przepis:
Składniki:
1 średni bakłażan,
1-2 pomidorki koktajlowe,
ser żółty,
zioła prowansalskie, sól czosnkowa, przyprawa do zapiekanek, masło.

Przygotowanie:
Bakłażana pokroić na kółka, posolić, odstawić na 20 minut, aby puścił sok. Na blaszce położyć papier do pieczenia, posmarować cienko masłem, poukładać bakłażana, każdy plasterek posypać solą czosnkową i ziołami, na to położyć po cienkim plastrze sera, posypać po serze przyprawą do zapiekanek,

poukładać na to po plasterku pomidora koktajlowego (można zapiec też bez pomidora z samym serem lub ze szczypiorem albo cebulą). Piekarnik rozgrzać do temp. 180 i piec 20-25 minut, aż ser się przyrumieni.
Po upieczeniu można polać sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz